Te dor ochii de la calculator? Ce trebuie sa stii

Eu lucrez noaptea si lucrul cel mai rau care il poti face in aceasta situatie e sa lucrezi la PC pe bezna. Asta inseamna ca toata lumina vine direct de la display si iti oboseste ochii. Asa ca ce poti face:


1. Regula de aur – Lumina ambientala

Lumina ambientala trebuie sa fie cam jumate din lumina de la monitor. Dar asta nu e de ajuns. Lumina aceasta ambientala trebuie sa vina preferabil de la o lampa care e plasata in lateral care sa lumineze indirect zona generala in care te uiti.


2. Becul din camera – merge, dar tot nu e de ajuns

Ai putea sa incerci sa ti becul aprins (becul de la aplica – de obicei montata in mijlocul tavanului) si asta ar ajuta cu mult sa nu-ti mai fie ochii asa de obositi sau sa ai dureri de cap. Problema e intensitatea acelui bec. Daca e prea slab, vor fi probleme, daca e prea puternic, la fel. Trebuie sa stabilesti un nivel acceptabil.


3. CRT – la gunoi cu el

CRT-urile nu se mai folosesc din ’99 toamna. Principalul motiv era ca nu e ok sa ai un CRT e probabil acelasi motiv pentru care nu e ok sa ai un televizor cu tub catodic. Din cauza ratei de refresh scazute si a variatiei in luminozitate care iti vor obosi in mod inutil ochii.


4. Clipeste. Ok, acum clipeste din nou. Bun 🙂

Daca stai perioade lungi cu ochii in monitor, mai uiti sa clipesti. Asta duce la oboseala. Pare stupid, dar aduceti-va aminte sa mai clipiti din cand in cand atunci cand sunteti fata in fata cu un monitor si periodic mai inchideti ochii pentru cateva secunde sau uitati-va pe pereti (cel mai bun sfat pe care l-am dat pana acum)


5. Control medical? Blasfemie!

Eu imi verific ochii odata la 2 ani. Pentru mine 2 ani e decent, stiu altii care asteapta si mai mult. Important e sa va duceti la medicul de familie odata la x ani, le cereti o trimitere la un examen medical de rutina la oftalmologie si apoi basta.

Mie cateodata mi se recomanda ochelari cu dioptrii minime, „pentru calculator”. Nu imi place sa port sticla cu + pe ea, dar voi purta sticla cu „anti-glare” care mi se par acceptabili si reduc stresul care il depune retina in a incerca sa tina pasul cu tine si scrollul pe Facebook.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *