In ultima saptamana am incercat sa vand un obiectiv pe OLX. Nu prea conteaza ce obiectiv, important e ca era zgariat putin elementul din spate, dar optica nu era afectata. M-am interesat pe ebay sa vad cam cat valoreaza produsul si l-am estimat undeva la 70$ in stare buna. Astfel, m-am decis sa il pun la vanzare la juma’ de pret, undeva la 160 lei cu transport inclus.

Primesc primul mesaj:

 – Buna seara, daca il lasati la 100 cu transport inclus, vi-l cumpar.

Eu:  – Buna, din pacate pretul e fix.

-Hai lasa-l macar la 120.

Eu: Pretul e final.

-Daca il faci 120 sa ma anunti. Daca nu, mai asteapta mult si bine.

I-am raspuns ca ma voi mai gandi. Eram sigur ca primesc alte oferte.

Dupa 2 zile, am vazut ca nu mai pica nimic si i-am raspuns ca sunt gata sa il dau la 120. Tipul nu mi-a mai raspuns, asa ca modific pretul la 120.

Instant primesc un mesaj: “100 lei cu transport inclus?”

Ii raspund ca tocmai l-am scazut de la 160 la 120 si ca pretul ramane. Apoi ma intreaba de starea lui, de zgarietura din spate, ii arat pozele care le-am facut cu el si ca e sharp, dar vrea sa ramanem la 100. I-am raspuns ca vreau 120 cu transport altfel nu merge.

Mai trece o zi si incep sa ma gandesc ca nu il ia nimeni din cauza zgarieturii. Pretul de piata e la 280 in stare buna si eu il dau la 100. M-am gandit, hai ca e Romania, treaca de la mine, il pun cu 80 si gata.

Dupa ce modific pretul primesc imediat un mesaj: “Buna ziua. Ofer 50 lei + transport”.

50? Really? Am ajuns de la 160 la 120 la 80 , dar romanul tot roman e. Totul e negociabil, tu zici 50, eu zic 70, tu zici 60 eu zic 65 si uite asa batem palma. Bine ca nu se poate targui la supermarket asa ca ar fi haos.

Am scos obiectivul de la vanzare ca nu am mai putut face fata la oferte. E plin de bijnitari pe OLX, gata sa iti faca oferta zilei pentru itemul tau ce valoreaza dublu.

Sa recapitulam:

  • 160 – Hai lasa-l la 120.
  • 120 – Iti dau 100.
  • 80 – Iti dau 50 + posta, ultima oferta.

Ce am inteles eu din toata treaba?

Majoritatea fac asta. Chiar daca nu e bifat un produs ca fiind negociabil, lumea incepe cu buna, va ofer atat. Asa suntem obisnuiti. Apoi vanzatorul se gandeste – hai sa pun 20 lei in plus la pret sa am loc de negociat. Apoi cumparatorul se gandeste – sigur a umflat pretul, hai sa ii ofer cu x mai putin sa vad daca se suceste. Si astfel avem un cerc vicios de unde rezulta nevoia asta constanta de a negocia ceva, de a mai econimisi de-un pachet de tigari, cateodata chiar si de-un cartus.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *